Ηλεκτρική & Ακουστική Κιθάρα

0005149_fender-jimi-hendrix-stratocaster-blackH ακουστική κιθάρα, έχει επικρατήσει παγκοσμίως στα blues, folk και country τραγούδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξει μια ακουστική κιθάρα ένα κλασικό κομμάτι.

   Από την άλλη,η ηλεκτρική κιθάρα αναδείχτηκε από τη rock μουσική. Ο ρόλος της μέσα σε ένα σύνολο μπορεί να είναι συνοδευτικός (rhythm guitar) αλλά και σολιστικός (lead guitar).

    Ως ηλεκτρικό όργανο, μπορεί να παράγει με την βοήθεια της τεχνολογίας όποιον ήχο εμείς    θέλουμε π.χ. μίμηση ενός άλλου οργάνου, ενός ήχου, ενός “θορύβου”

     Η ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα ανήκουν στα σύγχρονα όργανα. Τα σύγχρονα όργανα δεν είναι αναγνωρισμένα από το ελληνικό κράτος. Το ωδείο μας, στην ανάγκη των μαθητών για πιστοποίηση των σπουδών τους, έχει ξεκινήσει συνεργασία με το  ROCKSCHOOL COLLEGE OF LONDON, ώστε να παρέχουμε σε αυτούς διεθνώς αναγνωρισμένους και διαβαθμισμένους τίτλους σπουδών.

Στο τομέα της σύγχρονης μουσικής και ειδικότερα της ηλεκτρικής κιθάρας,στο ωδείο μας, ακολουθείται το πρόγραμμα σπουδών του ROCKSCHOOL.  Η σύγχρονη αντίληψη που διέπει το πρόγραμμα σπουδών έχει ως στόχο να φέρει το μαθητή σε επαφή με όλα τα είδη της σύγχρονης μουσικής  όπως rock, hard rock, heavy metal, blues, latin , pop, hip hop και φυσικά jazz.

Η μέθοδος είναι βασισμένη στα backing tracks. Τι είναι τα backing tracks;

Κάθε μαθητής παραλαμβάνει ένα βιβλίο το οποίο περιέχει ένα cd με τα κομμάτια, τις τεχνικές ασκήσεις και τα ear tests. Το κάθε κομμάτι υπάρχει μέσα στο cd 2 φορές. Στο πρώτο track ακούγεται το κομμάτι με όλα τα όργανα ενώ στο αμέσως track ακούγονται μόνο τα όργανα συνοδείας δίχως την κιθάρα το μέρος της οποίας καλύπτει από πάνω ο μαθητής διαβάζοντας τη παρτιτούρα που του έχει δοθεί.

Με αυτό τον τρόπο ο μαθητής έχει μια πρώτη αίσθηση σχετικά με το πώς είναι να παίζεις με ορχήστρα ενώ ταυτόχρονα αποκτάει  γρήγορα την αίσθηση του ρυθμού και της έκφρασης.

Στην ηλεκτρική κιθάρα υπάρχουν 9 επίπεδα σπουδών: Debut, Grade  2  – 8

Με το  πέρας των παραπάνω επιπέδων (grades) ακολουθούν τα διπλώματα.

Υπάρχουν δύο είδη διπλωμάτων στη ROCKSCHOOL.

To Performance Diploma (Δίπλωμα Ερμηνείας) και το Teaching Diploma (Δίπλωμα Διδασκαλίας).

Κάθε ένα από αυτά τα διπλώματα έχει δύο τύπους σύμφωνα με το NQF( National Qualification Framework).

 To επίπεδο 4 που είναι ισότιμο με ένα πρωτοετές bachelor και το επίπεδο 6 που είναι ισότιμο με bachelor.

Οι ονομασίες των διπλωμάτων είναι:

Diploma in Music Performance:DipRSL(Perf) at level 4 αντίστοιχο με το1ο έτος Bachelor

Diploma in Music Performance:LRSL(Perf) at level 6 αντίστοιχο μεBachelor

Diploma in Music Teaching:DipRSL(Perf) at level 4 αντίστοιχο με το 1οέτος Bachelor

Diploma in Music Teaching:LRSL(Perf) at level 6 αντίστοιχο με Bachelor

Καθηγητές Τμήματος