Ηλεκτρικό Μπάσο

SR300E-SMBΤο ηλεκτρικό μπάσο είναι ένα έγχορδο ρυθμικό μουσικό όργανο το οποίο πραγματεύεται με χαμηλές συχνότητες. Εμφανισιακά μοιάζει πολύ με την ηλεκτρική κιθάρα εντούτοις η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι ο μακρύτερος λαιμός.  Ο ρόλος του σε μία ορχήστρα είναι να στηρίζει τα υπόλοιπα μουσικά όργανα δίνοντάς τους ρυθμό και επιτρέποντας τους έτσι να το επενδύουν μουσικά.

Εφευρέθηκε την δεκαετία του 1930 με σκοπό να αντικαταστήσει το κοντραμπάσο χωρίς όμως επιτυχία. Η άνθηση της ροκ μουσικής το 1960 έφερε και την αναγνώρισή από τους μουσικούς. Παίζεται με τα δάχτυλα σε οριζόντια στάση και η αρχική του μορφή είχε τάστα και ήταν με τέσσερις χορδές με το ίδιο κούρδισμα που είχε το κοντραμπάσο.

Μεταγενέστερα δημιουργήθηκαν ανανεωμένα μοντέλα μπάσων 5χορδα και 6χορδα.   

  Το ηλεκτρικό μπάσο ανήκει στα σύγχρονα όργανα. Τα σύγχρονα όργανα δεν είναι αναγνωρισμένα από το ελληνικό κράτος. Το ωδείο μας, στην ανάγκη των μαθητών για πιστοποίηση των σπουδών τους, έχει ξεκινήσει συνεργασία με το  ROCKSCHOOL COLLEGE OF LONDON, ώστε να παρέχουμε σε αυτούς διεθνώς αναγνωρισμένους και διαβαθμισμένους τίτλους σπουδών.

Στο τομέα της σύγχρονης μουσικής και ειδικότερα της ηλεκτρικού μπάσου,στο ωδείο μας,  ακολουθείται το πρόγραμμα σπουδών του ROCKSCHOOL.  Η σύγχρονη αντίληψη που διέπει το πρόγραμμα σπουδών έχει ως στόχο να φέρει το μαθητή σε επαφή με όλα τα είδη της σύγχρονης μουσικής  όπως rock, hard rock, heavy metal, blues, latin , pop, hip hop και φυσικά jazz.

Η μέθοδος είναι βασισμένη στα backing tracks. Τι είναι τα backing tracks;

Κάθε μαθητής παραλαμβάνει ένα βιβλίο το οποίο περιέχει ένα cd με τα κομμάτια, τις τεχνικές ασκήσεις και τα ear tests. Το κάθε κομμάτι υπάρχει μέσα στο cd 2 φορές. Στο πρώτο track ακούγεται το κομμάτι με όλα τα όργανα ενώ στο αμέσως track ακούγονται μόνο τα όργανα συνοδείας δίχως το μπάσο το μέρος του οποίου καλύπτει από πάνω ο μαθητής διαβάζοντας τη παρτιτούρα που του έχει δοθεί. Με αυτό τον τρόπο ο μαθητής έχει μια πρώτη αίσθηση σχετικά με το πώς είναι να παίζεις με ορχήστρα ενώ ταυτόχρονα αποκτάει  γρήγορα την αίσθηση του ρυθμού και της έκφρασης.

Στο ηλεκτρικό μπάσο υπάρχουν 9 επίπεδα σπουδών: Debut, Grade  2 – 8

Με το  πέρας των παραπάνω επιπέδων (grades) ακολουθούν τα διπλώματα.

Υπάρχουν δύο είδη διπλωμάτων στη ROCKSCHOOL.

To Performance Diploma (Δίπλωμα Ερμηνείας) και το Teaching Diploma (Δίπλωμα Διδασκαλίας).

Κάθε ένα από αυτά τα διπλώματα έχει δύο τύπους σύμφωνα με το NQF ( National Qualification Framework).

 To επίπεδο 4 που είναι ισότιμο με ένα πρωτοετές bachelor και το επίπεδο 6 που είναι ισότιμο με bachelor.

Οι ονομασίες των διπλωμάτων είναι:

  • Diploma in Music Performance:DipRSL(Perf) at level 4 αντίστοιχο με το1ο έτος Bachelor
  • Diploma in Music Performance:LRSL(Perf) at level 6 αντίστοιχο μεBachelor
  • Diploma in Music Teaching:DipRSL(Perf) at level 4 αντίστοιχο με το 1οέτος Bachelor
  • Diploma in Music Teaching:LRSL(Perf) at level 6 αντίστοιχο με Bachelor

Καθηγητές Τμήματος