[…]"/> Lamiareport: Ο ιδρυτής του Σύγχρονου Ωδείου Λαμίας στο LamiaReport – Συνέντευξη – Kefos Arts

Lamiareport: Ο ιδρυτής του Σύγχρονου Ωδείου Λαμίας στο LamiaReport – Συνέντευξη

Ο Παναγιώτης Κέφος δίνει την πρώτη του συνέντευξη στο LamiaReport και εξηγεί πως μέσα από την Tέχνη και τον Πολιτισμό, μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε…

Μουσική, Χορός, Θέατρο. Μια ολοκληρωμένη πρόταση στην “καλλιτεχνική” εκπαίδευση της Λαμίας έρχονται να καταθέσουν οι “Σχολές Κέφος“, που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Παπακυριαζή και Τσακάλωφ στη Λαμία.

Μάλιστα το Σάββατο οι “Σχολές Κέφος” διοργανώνουν Ανοιχτή Ημέρα Τέχνης από τις 11 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι καθηγητές των Σχολών θα είναι εκεί για να συζητήσουν αλλά και να παρουσιάσουν ζωντανά μέρος της δουλειάς τους (11:30- 13:30 και 19:00-21:00). Αφηγητής θα είναι ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης.

Το νεοσύστατο Σύγχρονο Ωδείο Λαμίας, η καταξιωμένη Σχολή – Κλασικού Μπαλέτου Jαnet μαζί με το Θεατρικό Εργαστήρι, έχουν στόχο να προσφέρουν ολοκληρωμένη μόρφωση από την αρχή μέχρι το τέλος σε παιδιά, νέους και ενήλικους που αγαπούν τη μουσική, το χορό και το θέατρο.

Συνέντευξη:

Ο Παναγιώτης Κέφος, ιδρυτής του Σύγχρονου Ωδείου Λαμίας προβληματίζεται και αποκαλύπτει τη δική του ματιά για την τέχνη, την εκπαίδευση και την κρίση αξιών και θεσμών της εποχής μας.

– Πως περιγράφετε την κατάσταση σε επίπεδο τέχνης και πολιτισμού που επικρατεί στην πόλη μας και κατ΄ επέκταση στη χώρα μας σήμερα?

Η κρίση που βιώνουμε σήμερα- και που δεν είναι απαραίτητα μόνο οικονομική- έχει απομακρύνει μεγάλη μερίδα ανθρώπων από τα πολιτιστικά δρώμενα , οδηγώντας τους σε μια απαξίωση της κουλτούρας και των τεχνών ειδικότερα. Βέβαια αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο, μιας και σε άλλες εποχές και κοινωνίες η τέχνη συνυπάρχει με την παρακμή. Αυτό όμως που ισχύει πάντοτε είναι πως, χωρίς τα φτερά της τέχνης, της δημιουργίας και τη φαντασίας που αυτή προϋποθέτει, δεν μπορεί κανείς εύκολα να κοιτάξει αισιόδοξα το μέλλον, να διατηρήσει τη θετική του ματιά. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μικρές ομάδες που αντιστέκονται. Κι αυτές είναι η ελπίδα μας.

– Εσείς λοιπόν, τι έχετε να προτείνετε με το τρίπτυχο Μουσική Χορός Θέατρο?

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ενασχόληση με αυτές τις κύριες μορφές τέχνης προσφέρουν μόρφωση και καλλιέργεια. Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι πως η ενασχόληση των παιδιών με αυτές, διευρύνει τις δυνατότητές τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη, καλλιεργεί την ευαισθησία και τη φαντασία, αναπτύσσει την ικανότητα συγκέντρωσης και τα κοινωνικοποιεί με μοναδικό τρόπο. Ταυτόχρονα ανακαλύπτουν τη χαρά της ομαδικότητας μέσα από τη συμμετοχή τους σε μουσικά, χορευτικά ή θεατρικά σύνολα.

Στόχος λοιπόν αυτού του τρίπτυχου δραστηριοτήτων είναι να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη πνευματική καλλιέργεια στους σπουδαστές μας.

– Πως μπορείτε να πετύχετε αυτό?

Επειδή μετράμε ήδη 20 χρόνια στο χώρο, προσπαθούμε και λειτουργούμε σαν ένας ζωντανός οργανισμός που πάντα εξελίσσεται. Ο στόχος μας είναι στα χρόνια που έρχονται να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και να προσφέρουμε πάντα το ίδιο υψηλό επίπεδο σπουδών. Γι αυτό το λόγο, κι εξαιτίας των μεγάλων ταχυτήτων και αναγκών της εποχής δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές μας, την αναγνωρισιμότητα των σπουδών τους εντός και εκτός Ελλάδας.

Γιατί, βλέπετε, είναι επιτακτική η ανάγκη εκσυγχρονισμού της ελληνικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Ξέρετε, δεν έχουμε ανάγκη μόνο φωτισμένους δάσκαλους. Χρειαζόμαστε και ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα οδηγήσει και θα καθοδηγήσει το παιδί και τον έφηβο με ασφάλεια και σεβασμό στη γνώση.

Δείτε όλο το άρθρο